Basisscholen krijgen carnavalsles

Basisscholen krijgen carnavalsles

Wie elk jaar naar de optocht kijkt ziet een duidelijke stijgende lijn in zowel de kwaliteit van de (loop)groepen en wagens, maar ook in het aantal verenigingen. Het carnaval leeft elk jaar iets eerder en we werken samen aan een mooi Turfstekerslaand. Om ervoor te zorgen dat dit zo blijft wordt door Stichting Optocht Turfstekerslaand (SOT), onder leiding van voorzitter Marco Smulders, druk geïnvesteerd in de jeugd.

“De jeugd van nu maken de CV’s van later,” zegt Marco. “Kijk maar naar de Gupkes. Die jongens en meisjes waren twaalf jaar oud toen ze begonnen. En nu bouwen ze elk jaar een enorme wagen waar bijna 50 mensen op staan!” SOT zag het goed. Om over een aantal jaar ook een mooie optocht te hebben wordt nu de jeugd enthousiast gemaakt.

Dit is het vierde jaar dat SOT carnavalsles geeft aan verschillende groepen van 1 t/m 8 bij de basisscholen. De kinderen krijgen tijdens de les enthousiast uitleg in carnaval van Eline. Wat is dat nou precies voor een feest en waar komt dat vandaan? En wat is er nou eigenlijk zo leuk aan carnaval? “Alweer enkele jaren hebben we de Kènderoptocht,” zegt Marco. “Je ziet dat het werkt en dat carnaval onder de kinderen (en ouders) leeft. We begonnen twee jaar geleden met 450 kinderen. Dat verdubbelde het jaar daarna naar 900 kinderen en dit jaar zitten we op het gigantische aantal van 1200 kinderen in één optocht. Dat is uniek. Zeker voor een dorp.”

De kinderen bouwen enthousiast zelf hun eigen carnavalswagens voor de Kènderoptocht. Met hier en daar wat hulp van de ouders. De mooiste creaties met bijvoorbeeld een skelter als basis komen langs. Maar waar halen ze dan de inspiratie vandaan? “Die doen ze op in de bouwhal bij een carnavalsvereniging,” vertelt Marco. “We nemen ze na de les mee naar een bouwhal van CV Mamma...waor is méén bier!?. Daar vertelt Pascal Klijn wat ze aan het doen zijn en hoe ze dat aanpakken. “En daarna mogen ze zelf rondkijken. Een kleine polonaise komt dan wel eens spontaan voorbij.” Lacht Marco.

Iedereen is van harte welkom om te komen kijken wat die kinderen ervan gemaakt hebben. De Kènderoptocht is op vrijdag 1 maart en start om 9:00 uur. De route door het centrum van Turfstekerslaand kunt u vinden op deze website.