Een kijkje bij de bouw van CV van Gummiegallege

Een kijkje bij de bouw van CV van Gummiegallege

De vereniging CV van Gummiegallege is een begrip geworden in Turfstekerslaand én in de optocht. Niet alleen in onze optocht, maar ook die van Moerbiënlaand (de Moer) en Theebuikenland (Loon op Zand). Dit jaar doen ze voor het 15e jaar mee en ze bouwen de mooiste en de grootste wagens. Het is een van de verenigingen waar je in de optocht erg benieuwd naar bent wat ze dit jaar weer hebben gemaakt.

15 Jaar geleden is het begonnen in café Smit in de Peperstraat met een vriendengroep die al jaren in dat cafe kwam. "Dat café was ons honk," vertelt Bas Brouwers, lid van het eerste uur. Die vriendengroep wilde niet alleen carnavallen, maar ze wilden ook graag mee lopen in de optocht. Toen dat idee ontstond op een verjaardag op vrijdagavond werd in datzelfde weekend nog een vereniging opgericht. Een naam én logo moesten verzonnen worden. Dat de naam 'van Gummiegallege' en het logo naar Café Smit verwijzen weet niet iedereen. Het logo is een mannetje met bretels in een bierfust. 'Het mannetje' in de bierfust is Jan Smit zelf. Dat Jan altijd bretels aan had kunnen velen zich misschien nog wel herinneren. En dan hebben we daar de link tussen Jan Smit en de naam van de vereniging. Het Brabantse dialect (en Belgisch, de vrouw van Jan is Bels) voor bretels is namelijk: juist, gummiegallege

Het logo: Jan Smit in een ton met petje en z'n 'gummiegallege'.

Jarenlang is café Smit de residentie geweest van 'de Gummies'. Helaas is dat café er niet meer en is de vereniging uitgeweken naar een nieuwe residentie: Ons Café. Ik wit nie of het aan hullie hèt gelege, maar ik zie toch een trend ontstaan... Ons Café heeft onlangs ook z'n deuren gesloten en dit jaar wordt voor het eerst gefeest in alweer een nieuwe residentie: Antons Feestpaleis.

Kinderen hebben prioriteit

Misschien herken je het gevoel wel dat je op maandag- en dinsdagmiddag niet meer kunt en wilt praten van de kater, maar toch per sé naar het café wilt om maar geen seconde carnaval te missen. Wij gingen dan altijd een kijkje nemen bij het kèndercarnaval in Ons Café. En daar waren alle ontelbare kinderen van deze vruchtbare vereniging dan ook. Al jaren lieten we ons daar vermaken met de chaos bij o.a. de stoelendans en al het rondvliegende zaagsel. Heel wat zakjes chips, snoep, ranja en pannenkoeken zijn er doorheen gegaan. (En zelf natuurlijk ook een zakje paprikachips halen met een gevonden stempelkaart.) De Gummies waren er altijd met hun kinderen. Het is erg leuk dat die kinderen zo betrokken worden bij het carnaval. Het zijn die kinderen die over een aantal jaar CV van Gummiegallege zijn. Momenteel telt de vereniging 24 kinderen en 32 volwassenen leden. De focus ligt duidelijk op de kinderen. Dat zie je aan alles en daar zijn ze trots op.

Dit jaar lopen de Gummies met maar liefst drie wagens in de optocht. Achterop rijdt de grote wagen van de volwassenen met DJ Martin. Daar voor lopen de volwassenen en de kindren met hun eigen gemaakte kinderwagen. En weer daar voor rijdt een wagentje met extra boxen en een draadloze verbinding met de DJ. Want anders hadden de kinderen vooraan geen muziek. Het leuke aan de kinderwagen is dat die wagen helemaal is geschilderd door de kinderen zelf. De papa's hebben een stevige constructie gemaakt op een oude skelter en de afwerking gebeurt geheel door de kinderen zelf. Zo worden ze nu al betrokken bij de bouw en andere aspecten van het carnaval dan alleen het meelopen en de chips en de ranja. Die wagen zit stevig in elkaar en dat is ook wel nodig want de kinderen gaan helemaal zelf door maar liefst vier(!) optochten sturen. "Wij moeten wel duwen. Dat kunnen ze (helaas) niet zelf, die kinderen," lacht Jordy, een van de bouwers die doek op een houten constructie probeert te nieten. Op vrijdag loopt de kinderwagen mee in de optocht van basisschool de Vaert. Op zaterdag rijden de 'Gummie kids' zelf in de optocht in De Moer. Zondag en maandag rijden ze mee met de grote Gummies in de optochten van Kaatsheuvel en Loon op Zand. Dat worden heel wat kinderkilometertjes vol met pret!

De kinderwagen is gebouwd op het een oude skelter. 

Een stuurinrichting waarbij de kinderen zelf de wagen kunnen besturen. De wagen wordt wel geduwd door de ouders. "Dat kunnen ze helaas niet zelf."

De kinderen mogen met alles meehelpen. Ook mogen ze helemaal zelf de wagen schilderen. "Wij plakken het af en de kinderen mogen daarna zelf weten wat ze doen."

De Gummies bouwen in een hal, maar de wagen staat er buiten. Die past niet in de hal. Dat betekent binnen bouwen, en buiten passen en opbouwen. Dat brengt een stukje extra planning met zich mee. Veel verenigingen hebben wel eens een kop of een ander onderdeel dat binnen niet op de wagen kan. Die moet dan vlak voor de optocht erop gehesen worden. Maar bij van Gummiegallege moet zo'n beetje de hele wagen ter plaatse opgebouwd worden. Veel onderdelen van de afwerking van de wagen zijn afneembaar en worden iedere dag binnen neergezet. "Al dat geverfde piepschuim, papier mache en ander spul kun je niet weken buiten in de regen laten staan. Dan blijft er niet veel van over. Daarom hebben we op de zaterdag van carnaval altijd een opbouw-/afwerkdag. Dan komt alles samen en worden alle (soms tot wel 30!) opzetstukken op de wagen gebouwd en afgewerkt. Op die dag moeten we 's ochtends alles erop hangen en afpurren, laten drogen en 's middags schilderen. En dan moet je maar hopen dat het de volgende dag allemaal droog is," vertelt Martin Hamers met een moeilijk gezicht. Niet vergeten dat er dan al zeker twee avonden én een middag pils op zitten. Opbouwen met kater en spanning is geen carnavaleske combinatie. De opbouwdag is de reden dat alleen de Gummie kids dit jaar meerijden in Moerbiënlaand. Die zaterdag komt pas de gehuurde audioapparatuur. Dan komen ze er echt achter of ze overal aan hebben gedacht en of alles wel past zoals ze het hadden bedacht. Als er echt iets mis is dan is dat een klein beetje aan de late kant. "Dat is elk jaar weer een uitdaging," zegt Kevin van Dijk, die zelf het liefste ziet dat alles net een tikkeltje eerder af is.

De wagen staat buiten ingepakt in bouwzeil.

Binnen wordt gewerkt aan de onderdelen van de wagen. Buiten worden die op de wagen gepast en de laaste dag komt alles bij elkaar. "Dat is altijd wel even spannend."

Maar van Gummiegallege heeft inmiddels al 15 jaar ervaring en zij weten wel hoe je zoiets aanpakt. Van Gummiegallege start, net als veel verenigingen, in november met het verzinnen van een thema op het motto. Als ze er dan eenmaal over uit zijn wat ze gaan bouwen dan worden er eerst tekeningen op schaal gemaakt. "Zo weten we niet alleen wat de maten gaan worden, maar dat doen we ook voor de veiligheid. En veiligheid is bij ons heel belangrijk." Binnen hangt een groot whiteboard met het plan, het motto, een tekening op schaal en  ter inspiratie foto's van de wagens van de afgelopen 15 jaar. "We maken per week een planning. Dat is wel nodig om zo efficiënt mogelijk te kunnen bouwen aan de wagen," vertelt Martin. "We werken drie avonden in de week aan de wagen en iedere zondag wordt er in de appgroep de vraag gesteld wie er die week komen bouwen. We zorgen er dan voor dat er voor diegenen dan ook iets te doen is. Zo weet iedereen wat er moet gebeuren."

In de bouwhal van de Gummies hangen foto's van alle wagens die ze hebben gemaakt. 

Behalve de wagen wordt door de vereniging ook zelf de kostuums gemaakt. Alles wat je in de optocht ziet is zelf gemaakt. "De kleding wordt door enkele vrouwelijke leden en een aantal moeders gemaakt. We maken alle kleding zelf en dat is ontzettend veel werk waar veel mensen zich op verkijken." Niet iedere vereniging heeft de tijd of voldoende mensen om zelf kostuums te maken. Het is knap dat dat de Gummies wel lukt. Dat laat zien hoe betrokken alle leden en ook de ouders zijn.

Het kledingatelier: alle kleding wordt door de vereniging zelf gemaakt. 

CV van Gummiegallege is een gezellige, drukke en betrokken vereniging waar kinderen, plezier en veiligheid voorop staan. We kijken uit naar wagens van de Gummies en zeggen: succes en alaaf!