CV De Kruispuntjes

CV De Kruispuntjes

Residentie

de Hoefstal

Link

Facebook

Voor de volgende vereniging moeten we helemaal naar de Moer. In een boerenschuur ergens achteraf tussen de weilanden staat Bob de Jong op mij te wachten. Binnen staat hun praalwagen te pronken en zijn een aantal leden van CV de Kruispuntjes druk bezig met verven. Bob is een van de oprichters die de club CC de Kruispuntjes in 2007 oprichtten. CC is geen typefout, het staat voor carnavals club. Met carnaval probeer je de boel de boel te laten en zou (bijna) alles zou moeten mogen en kunnen, toch zit je al gauw vast aan een heel aantal regeltjes. Origineel was het idee van deze carnavalsclub om publiek naar Crossroads te krijgen. De mensen van de club zouden dan meehelpen achter de bar bij de stichting Crossroads. En daar komen dan de regeltjes om de hoek kijken. Een CV (vereniging) mag niet binnen een stichting meehelpen en een club wel bla bla iets met geld en regeltjes. Als je een club of vereniging start dan zul je er vroeg of laat toch aan moeten geloven, aan al die regelgeving. 

Voornamelijk de jeugdraad zat destijds bij Crossroads en ook waren er jaren dat de opening en sluiting er gehouden werden. Na het uiteenvallen van de jeugdraad, alweer wat jaren geleden, werd het in Crossroads toch wat stil tijdens carnaval. Daarop besloten de Kruispuntjes om aan de Hoefstal te vragen of dat hun residentie kon worden. De Mamma's zaten al in de Hoefstal. Gelukkig voor ze was dat geen probleem en nu feesten beide verenigingen alweer drie jaar samen. "Het carnaval in de Hoefstal is wat mij betreft écht carnaval. Met authentieke muziek als 'het Bloemetjesgordijn' en 'Sanseveria' en minder hedendaagse muziek," vertelt Bob. "Het is een hele avond volop polonaise en hossen. Op zaterdagavond is het het gezelligst. Dan komen andere verenigingen ook een kijkje nemen en gaat het dak er weer af. Dan hangen we met de benen buiten." Voor de fans van blaaskapellen is maandagavond een leuke avond. Dan komen er maar liefst 4 kapellen dweilen. 

CC de Kruispuntjes werd toen ook CV de Kruispuntjes, want meer regeltjes, maar dit keer ten goede voor de vereniging wat het aanvragen van financiële hulp betreft. Momenteel telt de vereniging 10 volwassenen en 4 kinderen. 

Tijdens het bouwen houdt Eline wel van een wárme stroopwafel!

Voorgaande jaren bouwden ze hun creaties op het onderstel van een aanhangertje waar een stuurkolom op is gelast. Dit wagentje is gemakkelijk om te duwen. "Je moet met het bouwen van de wagen wel rekening houden dat we het moeten duwen!" Lacht Bob. "De constructie wordt daar wel op aangepast. Nu werken we met lichte materialen en die wagen is in je eentje nu prima te duwen." Dat is wel verbazend want de wagen past maar nét in de hal. Het bovenste deel wordt er buiten opgehesen. Knap hoor! En vergis je niet: er zit ook muziek én beweging in die wagen. 

De oude wagen waar op een handige manier een stuurinrichting op is gelast. 

Deze vereniging is er ook een waarbij er al heel vroeg in het jaar alweer aan de volgende carnaval wordt gedacht. "Letterlijk direct na de optocht, als het motto van het jaar daarna bekend wordt gemaakt, gaan bij mij de radertjes alweer draaien," vertelt Bob. Da's knap he? Zo vroeg weer beginnen en dan toch ieder jaar weer een beetje in problemen komen qua tijd. De laatste paar dagen is altijd stressen." In septemer gaan ze weer echt volop met de hele club aan de slag. "Het begin is dan al gemaakt. De taken zijn bij ons verdeeld. We hebben twee jongens  die erg goed zijn met lassen. Zij staan eigenlijk in het begin in hun eentje de basis van de wagen op te bouwen," legt Bob uit. "Daarna komen wij met het kippengaas, de papier-maché en de afwerking." Bob is de creatief directeur. Hij vindt het belangrijk om goed de puntjes op de 'i' te zetten. "Er is altijd ruimte voor verbetering, maar dat lukt nu eenmaal niet altijd. We hebben niet altijd genoeg tijd en mensen om het helemaal af te maken. Je kunt bijvoorbeeld de buitenkant diepte geven door met piepschuim vormen te maken en erop te plakken. Maar dat is veel werk en dat kost nu eenmaal ontzettend veel tijd. En die hebben we niet. Dus nu gaan we de zijkanten beschilderen. Dat is natuurlijk ook erg mooi. Het het ligt er aan hoe ver je wilt gaan." 

Als het idee er eenmaal is, dan wordt er thuis gewerkt aan de voorbereidingen. Op de bouwplaats worden ze dan op de wagen geplakt.

Ze vinden het bouwen leuk om te doen en ze gaan niet alleen voor de prijzen. "Maar een prijs winnen is natuurlijk wel erg leuk," zegt Bob. "Dan krijg je waardering voor je werk. Dus stiekem is er misschien toch wel een klein beetje een competitiestrijd." Vroeger was dat wel anders volgens Bob. Toen waren de verenigingen een stuk panischer. De wagen moést geheim blijven voor de andere verenigingen. "Dat is wel veranderd. En ten goede. Nu wordt er veel meer samen gedaan en samengewerkt. Verenigingen geven elkaar tips en helpen elkaar. Kijk maar naar de bouwhal bij Huub. Daar staan drie verenigingen samen te bouwen." Die verandering is volgens Bob gekomen sinds de huidige S-O-T de organisatie doet. "Sindsdien is er meer samenwerking tussen de verenigingen gekomen," merkt Bob.

Voor dit jaar mikken de Kruispuntjes op de interactie met het publiek. Dat was vorig jaar wat minder vonden ze en nu trekken ze alles uit de kast. De mensen komen naar de wagen toe en 'moeten' even meedoen met de act. En ze gaan zelfs digitaal. Daarna komt er zelfs nog een foto van ze op facebook! Interactie met het publiek 2.0. 

Al het werk dat ze er jaarlijks in steken is niet voor niets. Hun moeite wordt keer op keer gewaardeerd door je jury met een prijs. "De allereerste keer dat we meededen kregen we de aanmoedigingsprijs." Die heeft blijkbaar geholpen want daarna hebben ze nog vier prijzen in de wacht gesleept. Twee keer zijn ze eerste geworden. Ook de tweede en derde prijs hangt in de kast. Die Kruispuntjes weten wel hoe ze een leuke optocht kunnen maken. "Ja, maar het is een hoop werk voor één optocht!" Lacht Bob.

Aan de binnenkant gaas, aan de buitenkant strak afgewerkt papier-maché. Er is ook nog een bewegend onderdeel op de wagen. Hoe je die beweging op zo'n wagentje erop krijgt? Het antwoord is weer eens net zo simpel als vernuftig: met een vastgetapete boormachien! 

De Kruispuntjes zijn bijna klaar voor de optocht. Nog een paar dagen de puntjes op de 'i' en dan zien we ze langs komen in de optocht. Kruispuntjes bedankt voor de gastvrijheid. Zelf sluiten ze af met een luid en duidelijke: "Wij hebben er weer zin in!"

Pagina's over dit C.V.