CV De Slijpers

CV De Slijpers

Opgericht

2013

Aantal leden

13

Residentie

Het Snooker

Link

Facebook

"Wij zijn de Slijpers, we komen uit Parijs" met die zin begint de carnavalstune van CV de Slijpers. Met Parijs hebben ze niks te maken. Ook niet met de rest van het liedje, het is gewoon toeval dat dat nummerke al bestond. De Slijpers is ontstaan uit een deel wat vanuit CV Nie Piepuh een doorstart heeft gemaakt. Kaatsheuvel stond vroeger bekend om de messen- en scharenslijpers en daar komt de naam 'CV de Slijpers' vandaan. De krokodil in het logo is de mascotte van de residentie: het Snooker.

De vereniging draait alweer mee sinds 2013. Zij zijn degenen die het voor elkaar krijgen om ieder jaar in december weer die epische Pinterklaas op bezoek te krijgen in hun residentie, het Snooker.

De Slijpers zagen dit jaar hun ledenaantal fors toenemen. Van 9 leden schoten ze naar 14 leden. "Dat betekent veel voor de bouw. We hebben veel meer budget en meer mensen om mee te bouwen. We hebben dit jaar gewoon meer mogelijkheden." vertelt Koen van Beijnen, die je in de optocht altijd vooraan op de trekker ziet zitten. "We hebben dit jaar de mogelijkheden om er technisch een heel mooie wagen van te maken en daar zijn we druk mee bezig."

Dit jaar is de oude wagen verkocht en er is een nieuwe wagen voor in de plaats gekomen. Het kopen van een nieuwe wagen betekent altijd dat je eerst een paar jaar tijd en geld moet investeren voordat je er pas écht mee kunt doen wat je voor ogen hebt. "Veel van het budget gaat op aan de wagen, nieuwe banden, een nieuwe compressor en ook de verzekering is heel erg duur." Het meelopen in de optocht met een grote wagen en een hoop (soms lichtelijk) aangeschoten mensen, dat wil niet iedere verzekering dekken. Daar lopen alle verenigingen tegenaan, ook de Slijpers.

De wagen komt kaal bij de bouwhal van familie van Beers aan (zie foto onder). Daarna moet het een en ander natuurlijk eerst worden afgewerkt. De vloer, en de zijkanten moeten eerst afgetimmerd worden. Want het aanzicht voor de mensen is belangrijk. Dat moet natuurlijk wel netjes zijn. Gelukkig is deze wagen een stuk lager dan de vorige, dan staan de mensen in de optocht niet zo omhoog te kijken. Maar dit jaar zullen ze niet alles naar hun zin weg kunnen werken. "Bijvoorbeeld de cilinders die zorgen voor de bewegingen zul je gewoon zien zitten." zegt voorzitter Sjors Vesters "Die gaan we volgend jaar pas weg werken, daar hebben we nu geen tijd voor." Misschien is het dan ook wel een keer leuk om te zien hoe het allemaal werkt. 

Een nieuwe wagen waar een nieuwe vloer op is gemaakt. "Een lagere wagen heeft ook als voordeel dat je in de optocht niet zoveel hoeft te lopen. Je gaat gewoon even op die kar zitten!"

Ieder jaar wordt CV de Slijpers beter in bouwen en leren ze weer wat bij. "We hebben een mooi divers team." Zegt Koen trots "We hebben een automonteur (ikzelf), Marco is timmerman, Sjors zit in de machinebouw en onze Maurice (Ad) Nijkamp is software programmeur. Die zorgt er zelfs voor dat de bewegingen vanuit een appje op je telefoon te regelen zijn. En Lidewij is een geweldig schilder. Met dit diverse team kunnen ze dit jaar meer techniek inzetten. "Meer budget en meer manschappen zorgt gewoon voor meer mogelijkheden: dit jaar zetten we in op een technische wagen met meer beweging." Zegt Koen. "Vandaar dat we een nieuwe compressor hebben aangeschaft."

Schilderen met de juiste hulpmiddelen maakt het werk gemakkelijker.

Met de app die Maurice gemaakt heeft kunnen ze alle bewegingen van de wagen besturen. Met in totaal negen bewegingen is dit misschien wel een van de of juist dé meest technische wagen van de optocht. We moeten eerst afwachten waar de andere verenigingen mee komen. Maar de wagen van de Slijpers weet een heel aantal bewegingen in hun ontwerp te krijgen. "Er zitten twee armen aan die omhoog en omlaag kunnen. Met die app kunnen we verschillende programma's afdraaien. Waaronder bijvoorbeeld 'alles hoog', wanneer we een smal stukje door moeten, of juist 'alles laag' als we ergens onderdoor gaan. De rest van de tijd draaien we het programma op automatisch." 

Een van de cilinders die zorgt dat de draagarm straks op en neer gaat.

Maar dit staaltje kunst en techniek heeft natuurlijk wel een goede planning nodig... of toch niet? "Onze planning is: 'carnaval af'!" Lacht de voorzitter. "Het ontwerp past z'n eigen aan, aan de tijd." Het begint bij het ontwerp. Samen lopen we een heel stapeltje tekeningen door die met potlood ingekleurd zijn. "We maken altijd eerst meerdere tekeningen. Dan komen we er een beetje achter hoe groot alles moet worden en hoe alles zich tot elkaar verhoudt en of het allemaal wel past. En dan beginnen we. Nu komen we tijd tekort doordat we met een nieuwe wagen helemaal van begin af aan moeten beginnen, dus niet alles zal helemaal weggewerkt zijn." Maar dat maakt niet uit. Ook hier draait het om de gezelligheid. "Dat vind ik persoonlijk misschien nog wel het leukste." Zegt Koen, "Die periode die aan carnaval vooraf gaat. Gezellig met z'n allen aan de wagen bouwen en de geintjes onderling met de andere verenigingen."

"Onze planning is: 'carnaval af'! Het ontwerp past z'n eigen aan, aan de tijd!" Aldus de voorzitter. [[NAAM]]

Och gerum die Koen zit op de tractor met deze twee dingen in zijn nek. 

De Slijpers willen ook nog een paar wijze woorden meegeven aan alle mensen en vooral aan ouders die komen kijken naar de optocht. Koen, chauffeur van de tractor vertelt: "Voor de kinderen is carnaval een groot feest waarbij ze kunnen rennen, spelen doen wat ze willen. Maar let toch een beetje op je kinderen als de grote wagens voorbij komen rijden. Ik bestuur de tractor die de wagen trekt. Wij hebben altijd meerdere mensen om de wagen heen lopen en met mij in contact staan via de radio. Hun taak is het om mij te waarschuwen als we bijvoorbeeld een moeilijke draai gaan maken of als we ergens rakelinks langs moeten manouvreren. Vorig jaar was er een kindje dat voor de wagen langs piepte, maar ik kon hem vanuit mijn positie niet zien. Degenen die langs de wagen liepen waarschuwden mij via mijn oortje en ik trapte gelijk op de rem. En dat was maar goed ook want dat kind had zich zomaar goed kunnen bezeren." Gelukkig deed iedereen zijn taak en is er niets vervelends gebeurd, maar daarom mensen: "let op je kinderen."

Wij wensen de Slijpers heel veel plezier en succes in de optocht en we hopen dat ze de ingezette stijgende lijn de komende jaren kunnen vast houden. We kijken uit naar jullie wagen! Succes en veel plezier!

Pagina's over dit C.V.