CV Huub van Beers

CV Huub van Beers

Ook voor CV Huub van Beers is het aftellen tot carnaval begonnen

Behalve dat Huub het enige lid is van CV Huub van Beers is hij nog meer betrokken bij het carnaval. Overal waar carnaval is, kom je Huub tegen. Huub is tonprater, Huub is sterspeler in de Turfstekerssoap van 2017. In 2017 werd Huub dan niet voor niets ook de vrijwilliger van het jaar 2016. Hij geeft onderdak aan drie verenigingen in zijn eigen bouwhal. Hieronder een verslag van een kijkje in zijn bouwhal.

Een kijkje bij een bouwhal

Volgens mij heb ik nog niet eerder het hele straotje uit hoeven rijden. Maar om bij de bouwhal te komen waar maar liefst drie verenigingen aan hun wagen bouwen zal het dan toch een keer moeten. Het straotje uit, een zigzaggend stukske verder en dan tussen de akkers kom je dan uit bij de boerderij van Huub en Elly van Beers. Jup, daar istie weer. Een naam die we de afgelopen tijd al vaker hebben gehoord. Tonprater Huub is dan ook niet voor niets vrijwilliger van het jaar, want dieje meens komde overal tegen. En aan zijn zijde natuurlijk ook Elly. Ze maken ieder jaar halverwege november een van de hallen van hun boerenbedrijf leeg zodat CV De Gupkes, CV mamma woar is méén bier...? en CV de Slijpers er hun wagen neer kunnen zetten en vooral droog (nie werrum!) kunnen bouwen. 

Zo half november wordt de schuur leeggehaald. Alle spullen worden in een andere hal ondergebracht en dan komen de verenigingen hun wagen, materiaal en gereedschap brengen. Vanaf dat moment is het 's avonds en in het weekend een komen en gaan van bouwers die aldanniet georganiseerd aan de gang gaan. Elly slaat het allemaal gade vanuit haar nostalgische keukentje. "Er zijn duidelijke afspraken gemaakt met de bouwers. Het is niet de bedoeling dat Jan en alleman zomaar hier het terrein op komt en in de schuur gaat kijken. We willen wel weten wie er allemaal langs komt." Ook zorgt Elly voor de koffie. Ze komt langs voor een praatje en ze telt de koppen. Een half uurke later leggen de bouwers hun gereedschap even neer om te ontdooien bij een bakske. 

Een pop kun je maken met een stalen constructie en kippengaas voor de vorm. 

De Gupkes hebben een verrèkkes hoge wagen.

In de hal zelf zien we verschillende manieren van bouwen. En dat is leuk om te zien. Zeker als je nog nooit een bouw van dichtbij hebt gezien. Dat is ook de reden waarom de scholen die carnavalsles krijgen hier komen kijken. Zo zien ze wat een bouw inhoudt. De een last een stalen constructie op een oplegger van een vrachtwagen en bouwt het met hout dicht. De andere verenigingen gebruiken alleen staal, kippengaas, tape en papier mache. Wat alle verenigingen wel gemeen hebben is georganiseerde chaos. Ze weten precies hoelang ze nog hebben, ze weten maar een beetje wat ze ongeveer willen maken, en ze hebben geen idee wat er tussen nu en dan gaat gebeuren. "We zien wel hoe het gaat. Ik wilde een kop van 60 centimeter maken maar dat is anderhalve meter geworden. Nu gaan we de wagen maar aan de voorkant een beetje aanpassen zodat die kop er nog op kan, denk ik. We zien wel." Vertelt Pascal Klijn van de Mamma's. De Gupkes gebruiken in ieder geval wel een duimstok. "En als het niet past, dan schaven we het een bietje bij." Aldus Harm Dieltjens, een van de vaste bouwers van de Gupkes. 

Hoe dichter we bij carnaval komen hoe meer technologie er op de wagens komt. "Dat vind ik dan wel spannend." zegt Elly terwijl ze de koffie inschenkt. "Al die apparatuur van een ander in de schuur, dat is even spannend." Maar gelukkig is alles goed beveiligd en geen mens vindt die hal zonder gids. De laatste donderdag voor de carnaval dan wordt er een avondje niet gewerkt. Alle verenigingen weten dat ze die avond geen werk moeten plannen. Die avond wordt de bouwperiode afgesloten met een pilske en gezelligheid. "En daar doen we het voor: de gezelligheid." Vertellen Huub en Elly in koor. "Het is uniek hoe die verenigingen naar elkaar toe trekken sinds ze bij ons samen bouwen. Voorheen trokken de Gupkes en de Mammas niet zoveel met elkaar op. Maar je ziet dat sinds ze bij elkaar in één hal bouwen, dat ze wel steeds meer dingen samen gaan doen. Dat is onzettend leuk en daar doen we het voor." 

 

Pagina's over dit C.V.